Biljard spelformer – allt du behöver veta

Biljard är ett globalt sett populärt spel att spela, även om det är få personer som lyckas bemästra denna konst till fullo. Det är ingen stor publiksport, och professionella utövare är långt ifrån några kändisar. Oavsett detta har de flesta av oss någon gång provat på biljard, och samtidigt tyckt att det var kul. Det är ett spel man kanske provar i skolan, på fritidsgården, en kväll på puben eller som avslappning under fikarasten. Det finns många olika biljard spelformer att prova, vilket gör spelet till något som passar både enskilda spelare och större grupper. Man kan spela solo och man kan spela i lag, enligt strikta regler eller lite mer liberala. Det är det som gör att biljard passar många olika människor.

En kort historia om biljard

Biljard är ursprungligen en inomhusform av krocket, detta franska trädgårdsspel som underhållit aristokratin på kontinenten i många hundra år. Någon gång under 1400-talet flyttade man in krocket till finrummet, byggde ett rymligt bord och täckte detta med en grön matta för att simulera gräs. Under de första 200 åren var de små portarna kvar på bordet och man spelade enbart med två klot. Under 1600-talet uppfann man kön och klotens antal ökade. Spelet fick sin nuvarande karaktär under slutet av 1800-talet, då man utökade från två till fyra till femton klot, och det klassiska biljardspelet 8-ball populariserades under 1900-talets första år. De flesta spelformer är alltså över 100 år gamla.

Klassisk 8-ball – vanligast bland biljard spelformer

Den vanligaste spelformen i biljard är vad som kallas 8-ball. Denna engelska term syftar till det svarta klotet med nummer 8 på sig. Det är klotet som hela spelet handlar om, och som du ska behandla noggrant under en omgång. 8-ball spelas av två personer och den som först lyckas sänka ett klot blir tilldelad det mönstret som klotet har. Sänker man ett helfärgat klot är det dessa man ska dedikera sitt spel till att sänka, om man tvärtom lyckas pricka in ett randigt klot först är det dessa man ska fokusera på. Efter detta får man fortsätta till dess att man misslyckas med att sänka ett av sina egna klot, eller av misstag råkar stöta ned motståndarens klot. I detta fall går turen över till motståndaren.

När man sänkt alla de klot som tillhör en själv är det dags att vända blicken mot boll nummer 8. Denna ska inte spelas förrän man är färdig med sin serie, och om man sänker den innan har man automatiskt förlorat. När det är dags att stöta ned kula nummer 8 ska man först tala om i vilken av fickorna man ämnar placera den och följa upp med att göra så. Hamnar den i en annan ficka har man åter igen förlorat.

Biljard spelformer

Det är dessa fina marginaler som gör 8-ball till ett biljardspel som man både hatar och älskar. Det krävs tålamod, noggrannhet och ett balanserat fokus för att inte begå fatala misstag som avgör hela omgången.

Du kan också läsa den här artikeln för att lära dig mer om hur du spelar biljard.

9-ball – ett snabbare biljardspel

En annan vanlig spelform är den som kallas 9-ball. 9-ball kan spelas av flera spelare, men det är vanligast att det endast är två som tävlar under varje omgång. Det finns också professionella turneringar där man spelar 9-ball i lag, och alternerar mellan att ta stöten varannan gång. 9-ball är enkelt, det handlar helt enkelt om att man ska sänka kloten i nummerordning, från 1 upp till 9. Övriga klot på bordet är bara där som distraktioner och hinder. Det som gör spelet extra intressant, och kanske något frustrerande, är att det är den som sänker nian som vinner, oavsett hur många klot man tidigare lyckats pricka. Du kan gå igenom en hel match och låta motståndaren dominera, men sänker du nian så vinner du. Det är dock mer riskfyllt eftersom turen bara går över om någon missar. Du skulle också kunna gå en hel match utan att få stöta en enda stöt. Spelet går lite snabbare att spela än vanlig 8-ball, och är också en av de officiella spelformerna som förekommer i mästerskap i sporten.

Cutthroat Pool är det sociala spelet

Om du ska spela med dina vänner är Cutthroat Pool kanske det vanligaste att testa. Det går nämligen att spela nästan oavsett hur många man är, även om kanske fyra personer ger den mer underhållande tävlingsformen. I Cutthroat Pool får man varsin serie med klot, ofta uppdelat som 1-4, 5-8, 9-12 och 13-15. Därmed har man fyra eller tre klot var att försvara från sina motspelare, samtidigt som man riktar in sig på att sänka övriga. Det här spelet är roligt eftersom man dels behöver tänka på att försvara sig, men också på vilka motståndare man väljer att slå ut. Är det mest taktiskt att försöka spela ut alla samtidigt, eller satsa på att ta ut en åt gången, kanske i pakt med en motspelare? Här gäller det att man inte bara är en duktig spelare, utan också en slipad strategiker.

15-ball eller 61 pool

Förfadern till alla biljardspel kan sägas vara det som kallas för 15-ball, eller 61 pool på engelska. I detta spel använder man alla klot, och låter motspelarna stöta varannan gång oavsett om de sänker ett klot eller inte. Som du förstår av det alternativa namnet gäller det att först nå upp till 61 poäng, som alltså beräknas av värdet på de klot du sänker. Det är svårare att vara taktisk i 61 pool, eftersom du inte får stöta flera gånger på raden, oavsett om du prickar ett klot eller inte. Din motspelare kan ställa till det för dig om du skulle missa i ett avgörande läge. Väljer du att bara spela på de högsta kloten räcker det med 5 av dem för att vinna, men chansen att detta slår in är ganska liten. Du behöver med andra ord vara öppen för en rafflande omgång med många vändningar innan matchen är slut. Denna klassiska spelform av biljard spelas inte längre i stora mästerskap, men var en föregångarna till många moderna varianter av spelet.