Texas hold\’em regler

Det är nog många som känner till Texas hold’em är en av dom vanligaste pokerspelet. Texas hold’em spelas i flertal länder och har även större mästerskap bland annat i Las Vegas, USA. Vanligtvis så är det mellan 2-10 spelare runt bordet samt en dealer som delar ut korten till spelarna men i teorin kan man vara upp till hela 22 spelare. Något man bör lära sig är Texas hold\'em regler innan man börjar spela det här kortspelet.

Spelet börjar med att en dealer delar ut två stycken hålkort till varje spelare och dessa två korten är privata. Texas hold’em regler finns det gott om men något man bör tänka på framförallt är att inte visa sina kort för andra spelare runt bordet. Under spelets gång kommer det även fem stycken öppna kort lägga upp på bordet av dealern och alla dessa fem kort som ligger på bordet är gemensamma kort för samtliga spelare runt om bordet. Noterbart är att man enbart får använda sig av totalt fem kort i sin kombination vilket innebär ett eller två kort från sina privata och sedan tre eller fyra från dom öppna korten som dealern lägger öppet på bordet, man kan även använda sig av alla fem korten som ligger öppet på bordet. Lägsta kortet i Texas hold’em är 2 och det högsta kortet är E.

Texas hold\'em regler

Hur börjar Texas hold\'em?

Till att börja med så utser man en dealer i spelet vilket innebär att det är en person som delar ut korten och den personen blir tilldelad en dealerknapp för att markera vart korten ska delas ut ifrån. Texas hold\'em regler är att efter spelet är klart flyttar dealerknappen ett steg, noterbart är att lilla och stora blindsen alltid är satsade av de två spelarn som är till vänstern av dealern. Det finns en del Texas Hold\'em regler man bör tänka på när man spelar det här spelet som bland annat inte prata i telefon vilket kan hända att nya spelare gör.

Första rundan

När blindsen är satsade kommer dealern att dela ut två stycken privata kort till samtliga spelare runt bordet med start från den smal blind. Spelaren till vänster av big blind startar alltid den första rundan genom att syna vilket innebär att man lägger liga mycket marker som big blind men man kan även höja insatsen eller lägga sig. Texas hold\'em regler, den första rundan är klar när alla spelare har gått in med lika mycket i potten eller lagt sig.

Andra rundan

Texas hold\'em regler är att den andra rundan börjar med att dealern bränner ett kort vilket är det översta i leken och den anledningen är för att undvika fusk i spelet som exempelvis märkning av kort. Efter att dealern har bränt ett kort kommer tre stycken kort upp på bordet som kallas floppen och är tillgängliga för samtliga spelare runt bordet att para ihop med sina kort som man håller på handen. Under den här är det samma Texas hold\'em regler att man kan passa, lägga sig eller höja insattsen.

Tredja rundan

När den andra rundan är klar så börjar dealern att bränna ytterligare ett kort innan han lägger upp ett nytt öppet kort på bordet som kallas för “The Turn” eller 4th street. Även detta kort är tillgängligt för samtliga spelare runt bordet. Den tredje rundan fungerar exakt som den andra rundan vilket innebär att man kan passa, lägga sig eller höja insattsen i potten.

Fjärde rundan

Den fjärde rundan börjar på samma sätt som den andra och tredje rundan då dealern börjar med att bränna ett kort innan han lägger upp det femte och sista öppna kortet på bordet som kallas för The River eller 5th street. Det här är den sista rundan som man kan höja insatsen. Texas hold\'em regler är att den spelaren som kan kordinera den bästa handen vinner hela potten men det kan även hända att spelare kan dela på potten om dom har lika bra kort.

Showdown

Texas hold\'em regler som gäller “Showdown” är att när den fjärde rundan är klar och de spelarna som valt att gå vidare så måste samtliga visa sina kort öppet. Samtliga spelare runt bordet får som sagt använda sig av den bästa möjliga kombinationen med korten man har på handen samgt de fem korten som ligger på bordet. Man kan kombinera med båda sina kort på sin hand och tre på bordet men man kan även kombinera med ett kort på handen och fyra stycken på bordet som ligger öppet. Den spelaren som har den bästa kombinationen vinner hela potten men i vissa fall händer det att två spelare har lika bra händer och då får de spelarna dela på potten. Om man fortsätter med en ny runda så går man tillbaka till första rundan efter “Showdown”. Kan du också läsa om Baccarat regler.