Världens Bästa Pokerspelare

När man rankar världens bästa pokerspelare så brukar man framför allt räkna de som spelar Texas Hold’em eller Omaha. Dessa två varianter spelas nämligen på de stora arenorna där många dollar står att tjäna. Det är främst i USA som de stora turneringarna arrangeras, och givetvis är Las Vegas värd för världsmästerskap och World Poker Tour, där de riktiga stjärnorna gör sig ett namn. Många av världens bästa spelare genom tiderna är också de amerikaner eftersom det är där som pokertraditionen är som starkast. I takt med att onlinepoker sprider sig har dock förändringar börjat ske, och fler unga spelare, fler internationella spelare, tjänar numera stora pengar på nätpoker. Denna tillgänglighet gör det lättare att öva upp sig, arbeta sig upp och samtidigt vinna utan att vara på plats i Vegas. Detta gör listan över världens bästa pokerspelare betydligt mer intressant!

Världens bästa pokerspelare och legender

Det finns flera olika sätt att ranka de bästa pokerspelarna genom tiderna, eftersom poker är ett sådant spännande och mångsidigt spel. Precis som med fotboll eller andra stora sporter finns det spelare vi minns för att de gjorde det omöjliga, för att de var spektakulära att se eller för att de vann i de där omöjliga situationerna. Det finns spelare vi minns för deras spelstil och för deras karaktär, vilket kanske gör dem till pokervärldens riktiga legender. Man kan till exempel inte prata om stora pokerspelare utan att nämna legendaren Doyle Brunson. En av de allra första pionjärerna, som snart fyller 90 år och varit aktiv pokerspelare tills allra nyligen, kanske inte är den mest vinnande spelaren genom historien, men han har onekligen varit med och format pokervärlden. Med skrivna böcker, egna spelsystem och en krispigt vit cowboy-hatt är pokers gudfader ”Texas Dolly” en respekterad och älskad pokerspelare som få kan mäta sig med.

I samma anda bör man också nämna Amarillo Slim, som tillsammans med Brunson tog just Texas Hold’m till Vegas och till pokers finrum. Denna vigilante hade ett omtumlande liv, med stora segrar, men ännu större förluster vilket inte gör honom till en av pokervärldens framgångssagor. Däremot hade pokern sett annorlunda ut om det inte vore för Amarillo Slim, som både grundat turneringar, varit värd, spelat och skrivit böcker om spelet. En legend som givit pokern ett mångfacetterat ansikte.

Poker-boomen och världsnamnen

Världens bästa pokerspelare

När WPT och WSOP fick sitt stora kommersiella genombrott i början av 2000-talet var det några spelare vars namn hamnade på allas läppar. Daniel Negreanu är ett sådant namn, som även inte pokerintresserade människor kanske känner igen. Det som gör hans karriär till en sådan extraordinär företeelse är att han lyckats hålla sig på den absoluta toppen i över 15 år, utan att ha gått under för frestelser som stora pengar kan medföra. Kanadensaren ligger på en hedervärdig tredjeplats över de som tjänat mest på sin poker i världen. De som ligger strax ovanför honom är amerikanerna Bryn Kenney och Jason Bonomo, båda två arvtagare till Negreanu vars framgångar avtagit i takt med att Kenneys och Bonomos stigit. En annan klassisk spelare som slog igenom under poker-boomen är Phil Ivey. Ivey som vunnit och vunnit och aldrig givit upp en millimeter av sitt pokerface förblir än idag ett mysterium både för sina motspelare och för medierna. Trots framgångar och vinster behåller Ivey sin integritet och kallas idag för något av pokers Tiger Woods.

Pengar i alla ära, men en spelare som satsat på att konsekvent vinna turneringar är Phil Hellmut som har vunnit WSOP, World series of Poker, fler gånger än någon annan. Med 15 vinster sedan genombrottet 1989 är han idag inte längre på topp, men ofrånkomligt en av de allra största genom tiderna. Det sista namnet som poker-boomen gjorde oss bekanta med är The Great Dane, Gus Hansen. Danske Hansen bjöd på skandinavisk kyla och vann ofantliga mängder pengar under det tidiga 2000-talet. Pengar som idag spenderats på sämre händer och en rad dåliga turneringar. Hansen bor fortsatt i Monaco och spelar regelbundet, men hans miljoner har sinat och framgången likaså.

Bland de kvinnor som gjort sig ett namn på touren är Vanessa Selbst den som vunnit mest och betraktas vara den bäste av dem alla. Både Vanessa Russo, Maria Ho och Liv Boeree har spelat och vunnit pokerturneringar men är annars mer kända som värdinnor under de stora turneringarna. Vi väntar på en ny, uppåtstigande kvinnlig stjärna inom spelet, möjligtvis från den stora världen av onlinepoker. Du kan också läsa den här artikeln för att lära dig mer om hur du spelar poker.

Den senaste generationens onlinevinnare

Tar man ett steg bort från finsalongerna i Vegas hamnar man i de mindre anspråkslösa onlinerummen. Där frodas dock en helt ny generation pokerspelare som ofta är självlärda, diskreta och många av dem helt anonyma. Några gömmer sig bakom sina alter egon och håller låg profil, vilket alltså gör dem något till en anti-rörelse gentemot de spektakulära spelare som gjort sig ett namn på WPT. Chris Moneymaker var en av de första spelarna att kombinera de båda världarna, då han var först i världen med att kvalificera sig till WPT via en nätturnering och sedan vann hela den fysiska tävlingen. Moneymaker fortsatte sedan att spela vid de stora scenerna, och efter honom finns det några spelare på väg i samma riktning. Bakom smeknamnen LLinusLLove, Fiilismies och ActionFreak döljer sig några av den moderna pokervärldens snabbt stigande stjärnor, vars ansikten börjar bli mer synliga vid de fysiska borden. De svenska spelarna BerrySweet och Bajskorven är dock två som valt att stanna kvar online och inte ens tillkännagivit sina riktiga namn, trots att de idag är några av onlinevärldens stora dollarvinnare.

Pokern i världen

Den stora skillnaden mellan de fysiska pokerborden och onlinevärlden är den geografiska spridningen av spelarna. Medan de största vinnarna på WPT och WSoP nästan alla är amerikaner eller kanadensare är online-eliten betydligt mer mångsidig än så. Svenskarna är två exempel på detta, men LLinusLLove är schweizare, Fiilismies är finsk och ActionFreak är grek. Deras framgångar öppnar såklart upp för fler spelare och internationella turneringar, där spelarna blir både yngre och mer diversifierade.