Hur spelar man biljard?

Biljard är ett elegant, mytomspunnet och stilrent spel som de flesta av oss provat i någon form. Det är vanligt att hitta biljardbord både i skolor, på fritidsgårdar, på pubar och som avslappning i olika fikarum. Det är ett av de där spelen som kräver fokus och kreativt tänkande för att bli riktigt bra på, och första gångerna man spelar är man sällan särskilt duktig. Vissa verkar bara ha talang för det, medan andra kan öva och öva utan att förstå principen. Att spela biljard kräver tålamod och noggrannhet eftersom det ofta handlar om väldigt små marginaler för att vinna. Hur spelar man biljard? Här berättar vi allt om olika varianter.

Kö, bollar och bord

För att spela biljard behöver du framför allt tre olika saker; kö, bollar och bord. Eftersom bordet behöver vara stabilt, helt platt, oskadat och inte gå att flytta eller skaka på är dessa bord ofta massiva pjäser som man inte har hemma. Därmed brukar man oftast spela biljard på olika biljardklubbar, fritidsgårdar eller på pubar som helt enkelt har en uppsättning med biljardbord. Dessa platser har såklart också tillräckligt med köer och utrustning för att du ska kunna spela med en eller flera motståndare. Köerna är balanserade och ofta 147 cm långa, vilket är standard. De är finslipade och glider lätt mot fingrarna, men det är själva änden på kön som är viktig. Ändarna kan vara hårdare eller mjukare, och vissa spelare gillar att pudra dem ordentligt för att skapa friktion.

Ett biljardbord kan vara 7, 8 eller 9 fot långt, det vill säga mellan 2,1 meter och 2,7 meter. För att vara officiellt godkända ska borden vara dubbelt så långa mot vad de är breda. De har också sex symmetriska fickor där du ska stöta ned bollarna. I övrigt är bordet klätt med en grön, mjuk matta som dämpar bollarnas framfart. Bollarna i sig är inte färgglada och glansiga bara för att det ser kul ut, utan färgskalan har naturligtvis en funktion. I klassisk 8-ball, som är den vanligaste typen av biljardspel, delar man in bollarna efter de som är hela och de som är randiga. Boll nummer 8 är helt svart och denna spelar man inte på förrän sist i en omgång 8-ball.

Hur spelar man biljard?

Hur spelar man biljard: 8-ball

När man tänker på biljard tänker man ofta på den spelform som kallas för 8-ball. Vi har inget bra namn för detta på svenska så vi nöjer oss med att använda den engelska termen för spelet. I 8-ball är man endast två spelare och det är därför det är vanligt att spela 8-ball i turneringar och biljardmästerskap. Den är direkt utslagsgivande och vinnaren är den som går vidare till nästa omgång. Man startar en omgång precis som man gör med all biljard, genom att placera bollarna i triangeln och sedan bestämma vilken spelare som spränger. Det finns lite olika mönster att placera bollarna i, men det viktigaste är att den svarta bollen med nummer 8 befinner sig i mitten av triangeln. Om personen som spränger lyckas sänka en av bollarna blir det mönstret på denna boll som blir spelarens serie. Sänker man en helfärgad boll blir det alltså helfärgade bollar man ska sänka, och motståndaren får de randiga. En omgång 8-ball går ut på att man ska sänka sina egna bollar tills alla sju av ens egen färg ligger i fickorna. Det är då man ska stöta ned den svarta bollen, det sista man gör.

Regler och anpassning

Spelar man professionellt eller ställer upp i en turnering med rankade spelare kan man räkna med strikta regler och förhållningssätt kring vad man får och inte får göra under en omgång. De grundläggande reglerna är ganska uppenbara; du får inte fösa bollen, du får inte nudda den två gånger med kön, och om du inte träffar någon boll alls går turen över till motståndaren.

Andra klassiska regler inkluderar att du måste ha en fot i golvet när du stöter. Du kan alltså inte sätta dig på kanten av bordet om du inte når ordentligt. Du får fortsätta din omgång så länge du sänker dina bollar, men när du missar går turen över till din motspelare. Skulle du sänka den vita stötbollen får du plikta med att plocka upp en boll av dina, vilken placeras av motståndaren på den bortersta tredjedelen av bordet. Detsamma gäller om du skulle stöta ut en boll från bordet. Sänker du en av motspelarnas bollar i en ficka så räknas det som poäng för motståndaren och turen går över till denne. Sänker du boll nummer 8 innan du har sänkt alla dina bollar så förlorar du direkt. Du måste dessutom placera den i en ficka som du bestämt på förhand. Misslyckas du med det och sänker den i en annan ficka har du förlorat.

Utöver dessa grundläggande spelregler kan man såklart lägga till flera andra regler som gör spelet lite svårare men också mer spännande. Man kan använda sig av ett element som heter ”call”, att man alltså talar om vad man ska göra, vilken boll som ska gå ned i vilken ficka. Lyckas man med detta får man fortsätta, misslyckas man går turen över till den andra spelaren. Sätter man bollen i en annan ficka räknas poängen, men man får inte fortsätta sin omgång. I vissa fall kan man också bestämma att en boll som inte går ned i förutbestämd ficka plockas upp igen.

Tips för dig som är nybörjare

Är det dags för dig att prova på spelet själv? Nu känner du till grunderna i hur man spelar biljard, men visst finns det ytterligare saker att tänka på. Som vi redan nämnt är det här ett spel med små marginaler och man behöver ha tålamod samt vara noggrann. Därför ska du börja långsamt med att stöta preciserat snarare än hårt. Ta enkla beslut och fokusera på att träffa den vita bollen rent. Undersök spetsen på din kö – är den platt, rund, kantig? Slappna av och spela försiktigt.