Hur spelar man poker?
Poker är ett av de klassiska kortspelen som alltid varit populärt, men spelet har vuxit ytterligare i popularitet under det senaste decenniet när onlinepoker blivit allt vanligare. Poker är dock inte bara ett spel, utan man kan spela det i många olika varianter. Även om grundpelarna är desamma i alla pokerspel finns det oändligt med varianter att prova, vilket gör poker till ett roligt och mångsidigt spel. Om du tröttnar på en variant kan du prova en annan! Hur spelar man poker? Läs vidare!
Allt börjar med kortleken
Innehåll
Som med alla kortspel är det viktigt att du kan din kortlek när du spelar poker. Då det här är ett spel där du kombinerar strategi och kunskap med tur är det viktigt att hela tiden känna till dina förutsättningar och odds innan du spelar en hand. För att göra detta ska du kunna alla vinnande kombinationer och sannolikheten för dessa. Som du vet består kortleken av fyra olika serier, med kort från den lägsta tvåan upp till kungen, samt esset som både kan räknas som det högsta och det lägsta. För att vinna i poker ska du kombinera dessa kort på olika sätt så att deras värde blir högre än motståndarens. Värdet på korten bestäms enligt ett system som gäller för all poker. Såhär ser det ut från lägst till högst värde:
- Högsta kort
- Högsta par
- Högsta två par
- Högsta triss
- Högsta stege – fem kort i följd som inte följer färg
- Högsta färg – fem kort i samma färg
- Högsta kåk – ett par och en triss
- Högsta fyrtal
- Högsta stege i samma färg
Hur spelar man poker med kort?
Här utgår vi från Texas Hold’em som är den vanligaste varianten av poker vilken spelas i större turneringar och online i stor utsträckning. Texas Hold’em är en pokervariant som har sitt ursprung i just det tidiga 1900-talets Texas. Det som gjorde att just denna variant spred sig och blev det mest populära pokerspelet är att man här har fyra rundor att satsa på, vilket alltså ger mer utrymme för strategi än bara tur. Det här kallades för ”de tänkande spelarnas” poker. Från 1960-talet och framåt har det också varit den dominerande formen av poker på den globala arenan. Texas Hold’em spelas med två kort på hand och totalt fem öppna kort på bordet som presenteras i tre omgångar. Varje spelare måste sätta en minimumsatsning innan varje runda, och har sedan chans att höja eller syna sina medspelare totalt fyra gånger under en omgång. Det gör spelet intensivt och ställer höga krav på att spela smart, behålla sitt pokerface och samtidigt vara slipad nog att hela tiden kalkylera sina odds utifrån de kort som hamnar på bordet.
En klassisk omgång Texas Hold’em
En omgång Texas Hold’em börjar med att två spelare placerar sina marker i en så kallad blind, och i vissa fall placerar resten av spelarna en ante. En spelare måste lägga den stora blinden och den andra får lägga en mindre blind. Detta är minimumsatsningen för omgången som kommer att höjas vid varje runda, och vandra från person till person runt bordet. Detta innebär att även om man inte vill spela de kort man sedan tilldelas utan vill lägga sig direkt måste man ändå ge upp dessa marker. Man kan inte sitta vid ett bord, omgång in och omgång ut, utan att satsa alltså.
Efter att de inledande blindsen placerats så delas korten ut, två per person. Här tittar man på sina kort och väljer sedan om man vill satsa högre än de blinds som ligger på bordet eller om man vill syna, det vill säga spela för samma summa och hänga med i första rundan. Man kan också välja att lägga sig direkt. Höjer man måste samtliga spelare runt bordet upp till samma summa innan första omgången kan spelas. När detta är på plats kommer de tre första öppna korten upp på bordet, detta kallas för flop. Du bildar en hand tillsammans med de tre korten och får sedan bestämma om du vill syna, höja eller lägga dig. Samma regler gäller som vid första rundan, att om någon höjer måste de andra kontra med samma summa för att följa med.
Efter detta läggs ytterligare ett öppet kort på bordet, som kallas turn, och en ny satsningsrunda inleds. I vissa fall kan rundan redan vara över här, om alla lagt sig, men om så inte är fallet kommer det ett femte kort efter detta, den så kallade rivern. Om minst två spelare satsar i detta läge kommer en så kallad showdown där båda spelarna måste visa sina kort. Det är ett gyllene tillfälle att lära sig om sina motspelare eftersom man då ser om de bluffat eller inte, samt hur de har tänkt när de höjt eller synat. Det är därför smart att lägga sig innan showdown om man själv inte har en tillräckligt stark hand för att vinna.
Strategier och taktik
Det finns några grundpelare att stå på när du ska hitta en strategi som passar dig och din spelstil. För det första är det såklart relevant att spela annorlunda om du gör det online eller fysiskt med dina motståndare. Vidare ska du fundera över om det är passivt eller aggressivt du vill spela, och du ska såklart lära dig att syna och dra nytta av dina motståndares misstag. Man ska också komma ihåg att det här inte är ett spel som går ut på att vinna varje hand, utan snarare att vinna viktiga händer och däremellan minimera sina förluster. Att veta när man ska lägga sig är viktigare än att försöka spela varje hand. Därför krävs det energi och tid för att bli bra, du måste känna till de matematiska förutsättningarna för varje hand, samt hur de ändras i takt med de kort som vänds upp på bordet. Genom att vara noggrann och strategisk, samt skaffa ett bra pokerface och vara svår att läsa kommer du kunna påverka hur turen faller ut.